Olet idiootti jos et nuku

Otsikko on valitettavasti totta aivan kirjaimellisesti. On faktaa, että univaje heikentää kognitiivisia toimintojamme ja tekee meistä tyhmempiä. Jo muutama huonosti nukuttu yö johtaa tarkkaavaisuuden heikentymiseen, huonontaa merkittävästi muistiamme (sekä lyhyt- että pitkäkestoista) sekä päätöksentekokykyämme ja vaikeuttaa uuden tiedon omaksumista. Nukkumattomuus myös lihottaa, sekoittaa hormonitoimintamme ja saa meidät nautinnonhaluisiksi ruoan suhteen. Mieli tekee enemmän sokeria ja muuta roskaa. 

Uni - what's not to like! :) Luulisi, että edellisen kappaleen mainos -tai pelottelulauseilla uni olisi jokaisen laihduttajan, yritysjohtajan, urheilijan, intohimolla työtään tekevän ihmisen aivan ensimmäinen prioriteetti elämässä! Asiahan on sitten todellisuudessa kuitenkin täysin päinvastoin.

Uni on vakavasti laiminlyöty ja täysin aliarvostettu juttu yhteiskunnassamme. Unta pidetään usein turhana ajanhukkana ja paljon nukkuvia nössöinä. Nyt neljä vuotta täyspäiväistä valmennustyötä tehneenä olen havainnut, että tämän tyyppiset asenteet mm. yritysjohdossa ovat aika tavallisia. 

"Nukun sitten kun olen kuollut" -tyyppiset lausahdukset eivät minua naurata eikä pitäisi ketään muutakaan. Ikään kuin kykenemättömyyys järjestää elämänsä siten, että akkujen lataamiselle jäisi riittävästi aikaa olisi osoitus paremmuudesta tai ahkeruudesta. Minulle se on osoitus idiotismista ja lyhyen aikavälin ajattelusta.

Toki monella kysymys on ainoastaan tiedon ja ymmärryksen puutteesta eikä nukkumattomuus ole tahallista. Ei hoksata miten tärkeää riittävä uni onkaan! Moni seitsemän tuntiakin hyvin nukkuva tarvitsee todellisuudessa 8-9 tuntia toimiakseen täydellä potentiaalillaan. Tiedän, että moni ei haluaisi kuulla tätä. Mieti kuitenkin millainen ihminen olisit jos sinulla olisi joka päivä käytössä 100 % omasta kapasiteetistasi? Miten jaksaisit töissä tai treeneissä? Tai, miten onnellinen olisit? Uni vaikuttaa suoraan mielialaamme.

Toisilla taas uni on jo menetetty ja sen tärkeys on vasta sitten noussut arvoon arvaamattomaan. Keinot unen ja nukkumisen taidon uudelleen löytämiseen ovat vain hukassa. Tämä olin minä vielä viisi vuotta sitten. Olisin tehnyt mitä vain, että olisin pystynyt nukkumaan, mutta en osannut muuttaa oikeita asioita, jotta olisin onnistunut.

Tiedän itse eläväni hyvinvointivalmentajana melkoisessa kuplassa monien terveyteen liittyvien asioiden suhteen ja omassa lähipiirissäni on paljon unta arvostavia ja sitä vaalivia ihmisiä. Todellisuuteen herään esimerkiksi yritysluennoilla kun usein yksikään käsi ei nouse pystyyn isossa salissa ihmisiä kysymykseen: "Kuka täällä nukkuu vähintään 8 tuntia yössä?". On aivan tavallista, että uniaika jää 4-6 tuntiin.

Hyvin pienellä joukolla ihmisistä on geenimutaatio, jonka ansiosta he voivat loistavasti jopa neljän tai viiden tunnin yöunilla. Eri tutkimusten ja lähteiden mukaan näitä ihmisiä on populaatiosta 1-3 %. Valitettavasti on kuitenkin usein niin, että 99 % ihmisistä kuvittelee kuuluvansa tuohon yhden prosentin luokkaan. Tämä on vähän sama kuin vitsi siitä, että 99 prosenttia ihmisistä on keskimääräistä parempia autokuskeja. ;)

Olen usein miettinyt tätä uniasian järjettömyyttä ihan tällä tavalla ekonomin koulutuksen saaneena myös yritysten ja talouden näkökulmasta. Kuvitelkaa kuinka moni meistä tekee joka päivä töitä väsyneen ihmisen läheisyydessä? 

Vuorokauden valvominen vastaa yhden promillen humalaa. Voikin miettiä, millaisessa tokkurassa elää usean tunnin univajeessa jatkuvasti elävä kollegasi? Tai millaisia tuloksia tämä ihminen tekee työmaalla? Miten tarkkaavainen tai tehokas on univajeinen työntekijä? Miten paljon kauemmin menee ongelmanratkaisuun ihmisellä, joka jatkuvasti nukkuu vaikkapa vain tunnin vähemmän kuin hänen todellisuudessa täytyisi? Eräiden tutkimusten mukaan univajeinen tekee viidenneksen enemmän virheitä työssään kuin hyvin levännyt. Kuulostaa aika hurjalta.

Luulisi, että esimerkiksi yrityksillä olisi tämän tiedon valossa hurja taloudellinen kannustin edistää työntekijöidensä uniasioita käsi sydämellä. 

Itse kärsin vakavista uniongelmista viitisen vuotta, ennen kuin sain niihin apua. Tämän jälkeen olen auttanut monia muita vaalimaan untaan. Heitä, jotka kyllä ymmärtävät unen merkityksen ja sen tärkeyden, mutta jotka eivät omin avuin pääse tuloksiin. Ja heitä, jotka eivät ole vielä osanneet arvostaa riittävää ja laadukasta unta. 

Jos haluat laihtua - nuku. 

Jos haluat menestyä - nuku. 

Jos haluat olla älykkäämpi - nuku.

Hyviä unia siis jokaiselle! Olisi mahtavaa kuulla teiltä, miten te nukutte tai miten esimerkiksi työyhteisössänne suhtaudutaan nukkumiseen?

 

Opi arvostamaan unta

6.4.2016. alkaa Nuku paremmin -verkkokurssi, jossa saat käyttöösi kaikki parhaat valmennusneuvoni unesi parantamiseen ja täyden kapasiteettisi käyttöönottoon. Kurssi on suunnattu ei vain unettomille tai nukahtamisongelmista kärsiville vaan kaikille, joiden olo ei tällä hetkellä aivan vastaa toivottua vireystasoa. Jos jo tunnistat, että heräilet öisin, olet aamuisin väsynyt tai sinulla on vaikeuksia nukahtaa, tämä kurssi on sinulle.