Asiakastarina: Tiia - pasteijoista parempaan oloon

Huh, paljon on ollut reissua, matkaa ja valmennushommaa, joten blogin kirjoittaminen on yllättäen jäänyt vähemmälle. Eroon unettomuudesta -verkkokurssi päättyi tällä viikolla, kiitos superisti kaikille mukana olleille. :) Palaute kurssista oli todellä hyvää, innostavaa ja kannustavaa. Sain myös muutaman erinomaisen kehitysehdotuksen, joilla teen ensi vuonna kurssista entistä paremman. Seuraava rundi unen parantamista lähtee käyntiin taas helmikuussa. 

Tiian tarina ravintovalmennuksestani on ollut luonnoksissa jo kauan aikaa ja vihdoin pääsen jakamaan sen teille. :) Tiia laitteli valmennuspyyntöä kesän korvalla ja haki jaksamista raskaaseen vuorotyöhön ja lisää puhtia crossfit-harrastukseensa. Treenit olivat Tiialla osaavissa käsissä, joten tällä kertaa keskityimme kolmen kuukauden ajan ravinnon, unen ja stressinhallinnan asioihin.

Leipomossa työskentelevä nuori nainen oli tottunut pitkiin ateriaväleihin, kahvin voimalla porskuttamiseen ja nappaamaan usein ainoastaan pasteijan pikalounaaksi 10-12 tunnin työvuoron aikana. Oma jaksaminen ja parempi energiataso pitkin päivää olivat Tiian toiveissa valmennuksen alkukartoituksen yhteydessä.

Valmentajan huomion kiinnitti heti vähäinen ruokamäärä crossfit-treeniin ja työssä jaksamiseen nähden. Myös ruoan laatu oli huonohkoa, proteiinit, fiksut rasvat ja kasvikset, marjat ja hedelmät loistivat poissaolollaan. Huumorintajuinen ja aina iloinen Tiia pohdiskeli valmennuksen loppuvaiheessa itsekin, miten ikinä on pärjännyt koko päivän pelkän pasteijan voimin!

Tiian kanssa kävimme valmennuksen aikana myös konkreettisesti valitsemassa fiksuja ruoka-aineita ostoskoriin yhteisellä kauppakäynnillä. 

Antaa Tiian itsensä kertoa oma kokemuksensa. :)

Miksi tulit valmennukseen ja mitä tavoitteita sinulla oli?

Valmennuksen tavoitteena minulla oli löytää niin sanotusti parempi suhde ruokaan ja mitä hyötyä siitä on minulle elimistölleni. Söin aikaisemmin pahimmillaan 12 tunnin välein ja ruokani ei välttämättä ollut terveellisestä päästä kun jotain piti aina vaan nopeasti saada.

Olin kyllä tiennyt, että pitää syödä 3-4 tunnin välein ja, että mitä lautaselle kannattaa valita. Jotenkin näin kuitenkin itselleni tärkeäksi löytää ns. henkistä tukea tähän projektiin. 

Mitä hyötyä sait valmennuksesta ravinnon, treenin, unen ja muiden elämäntapojen suhteen?

Minun on valmennuksen jälkeen paljon helpompi käydä kaupassa ja valmistaa ruokia. En enää keksi tekosyytä, että en ehdi tehdä ruokaa. Nyt en pysty olemaan syömättä 12 tuntia vaan minulla todella tulee nälkä, kun ennen valmennusta minulla ei tullut välttämättä nälän tunnetta laisinkaan.

Lisäksi tiedän ravinnosta mitä syön paljon muutakin kuin mitä se on, vaan nyt ymmärrän mitä hyötyä siitä on minun elimistölleni. Treeneissä huomasin jaksavani paremmin, vaikka nyt treenit ovatkin jääneet paljon vähemmäksi polviongelmieni takia. 

Mitä muutoksia olet huomannut elämässäsi valmennuksen jälkeen, miten asiat ovat eri tavalla?

Kolmen kuukauden valmennuksen jälkeen olen huomannut muun muassa, että elimistöni voi paljon paremmin. Minun on helpompi valita ruokakaupasta mitä ostan ja tiedän mistä minulle on hyötyä. Ehkä suurin apu oli henkinen tuki mitä sain tähän.

 

Onko jotakin muuta mitä haluat kertoa tai sanoa valmennuksesta?

Valmennuksen aluksi olin todella innoissani uusista haasteista mitä minun piti tuoda arkeeni, välillä tuli turhautumisia ja takapakkia. 

Nyt on kuitenkin erittäin mukavaa, kun suurimmasta osasta asioista on tullut minulle tapa arkeeni.

Haluan sanoa, että pitää vaan yrittää muistaa, että ei lannistu takapakeista mitä tulee! Ne kuuluvat asiaan.


Takapakit ja vanhoihin tapoihin palaaminen kuuluvat valmennusprosessissa asiaan ja niitä voi aina odottaa osana muutostaipaletta. Myös Tiia koki valmennuksen aikana pari hyvin stressaavaa tilannetta, joissa ihminen useimmiten kuin autopilotilla palaa vanhoihin "helppoihin" tapoihin, kuten pasteijan valitsemiseen lounaaksi. ;) Kikkana on, ettei näitä tapahtumia kannata jäädä murehtimaan, vaan porskuttaa vain eteenpäin tehden seuraavaksi jonkin pienen hyvän valinnan eli syö vaikka seuraavana aamuna fiksun aamupalan. 

Mun valmennushuoneessa sana "repsahdus" on kielletty. Ei ole repsahduksia, koska ei ole mitään dieettiä, josta repsahtaa. On vain huonompia ja sitten vähän parempia valintoja ja valmennuksen tarkoituksena on hilata autopilottia kohti niitä parempia valintoja pahassakin paikassa.

Valmennuksen loppukartoituksessa Tiia oli parantanut menoaan jokaisella osa-alueella: vireystila ja jaksaminen olivat parantuneet hienosti. Tiialla ei ollut painonpudotustarvetta, mutta kehonkoostumus oli valmennuksen aikana silti parantunut kaiken tekemisen sivutuotteena. Suurin vaikutus kehonkoostumusmuutokseen oli parantunut ravinto, kroppa tarvitsee rakennusaineita, jotta treenistä saa parhaat hyödyt irti.

Teit Tiia hienoa työtä ja voit olla ylpeä tekemästäsi muutoksesta. :)