Asiakastarina: Janette päästää irti suorittamisesta

Taas on aika erään asiakastarinan. :) Ihana Janette oli ravinto-ja elämäntapavalmennuksessani kolme kuukautta ja suostui jakamaan kokemuksiaan valmennuksesta täällä. Janeten kanssa näimme kerran viikossa ja valmennus räätälöityi keskittymään pitkälti stressinhallintaan, uneen ja rauhoittumiseen. Kävimme läpi myös ruoka-ainevalintoja, riittävää syömistä ja mietimme vatsan hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. 

Janette oli tottunut tekemään treeniin ja ravintoon liittyviä asioita millintarkasti suorittamalla ja täydellisyyteen pyrkien. Janette oli entisessä kotimaassaan Australiassa treenannut tavoitteellisesti fitness-kisalavoille. Tämä elämänvaihe oli kuitenkin jäänyt taakse ja nykyisessä elämäntilanteessa ruokailujen ja treenien vanha malli ei tuntunut enää millään toimivan. Janeten oli myös vaikea "vain olla" ja antaa kropan ja mielen levätä. Omaa arvoa haettiin kovasti tekemisestä ja jatkuvasta menossa olemisesta. Tästä johtuvat uniongelmat ja palautumisen heikkous ärsyttivät ja vaivasivat. Janeten keissi on hyvä esimerkki siitä, miten valmennus muokkautuu asiakkaan tarpeiden mukaisesti, työkalupakista kaivetaan eri asioita sen mukaan mitä valmennettavan tapauksesta tulee esille.

Millainen tilanne oli kun tulit valmennukseen ja mitä halusit valmennuksessa saavuttaa?

"Ensimmäinen tapaamisemme on muistissani kuin eilinen, se on synkkä ja epämääräinen. Olin ahdistunut ja voin pahoin henkisesti sekä fyysisesti. Jokin osa musta vielä silloin uskoi, että en ehkä tarvitse apua. ”Mä tiedän mitä ja miten mun pitää syödä”, mietti entinen fitness- ja painonnostokilpailija Australiasta, joka oli sairastanut kaikki mahdolliset syömishäiriöt. Jutut eivät todellakaan olleet silloin vielä hallussa.

Kuvitelmani oli, että nyt saadaan piiskattua mehut pihalle. Valmennus oli todellakin jotain aivan muuta. Mutta se olikin juuri sitä, mitä tarvitsin. Opeteltiin syömään tarpeeksi, oikeassa suhteessa, mun omaan energiantarpeeseen. Ja ennen kaikkea rauhoittumaan, mikä oli se suurin haaste. Osa musta ei halunnut uskoa, että ongelmissani kyse olisi suurimmaksi osaksi siitä. Pidin sitä lähes vastenmielisenä ajatuksena, että pitäisi vaan oppia relaamaan. Mielessäni oli pinttynyt kuva, rauhoittumisesta ja joogasta ja se yhdistyi rajoittamiseen. En tietenkään halunnut tehdä asioita, mitkä olisivat voineet toimia ”laukaisijoina”. Mutta olin taas rajoittamassa, vaikka yritin kaikin puolin etsiä sitä balanssia.

Olin synnyttänyt viha-rakkaus-suhteen ruokaan kohtaan, en tiennyt miten elää ilman pikkupurkkeja tai pelkällä vihermehulla. Epätoivo otti ohjat kehossani ja olin jatkuvassa sairastelukierteessä. Kivut olivat usein kovia, varsinkin kun kyseessä oli suoliston toiminnallisista häiriöistä. Monet yöt vietin sikiöasennossa vessanlattialla, kun kivut olivat niin kovia ja mitenkään ei ollut hyvä olla.

Ennen kaikkea halusin saavuttaa hyvän tasapainon elämääni sekä hymyn mitä ei suurempikaan vatsakramppi veisi mennessään. Joten olin valmis muuttamaan itseni ja uskomaan, että Hanski on oikeassa." 

Mitä hyötyä sait valmennuksesta ravinnon, treenin, unen, stressinhallinnan ja muiden elämäntapojen suhteen?

"Valmennuksesta oli hyötyä monella tapaa, huomattavimmista muutoksista pidän sitä, että nyt jaksan. Olen aina ollut hyvin intuitiivinen ja tiennyt mitä tunnen ja miksi, mutta en ole aikaisemmin osannut käsitellä tuntemuksiani oikealla tavalla. Mutta nyt voin huomata merkittäviä muutoksia, jopa asioidessani ruokakaupassa. Työntäessäni ostoskärryjä usein esitän itselleni kysymyksen: mitä kehoni tänään tarvitsee? Aikaisemmin olisin kysynyt, mitä pitäisi syödä tai enhän tätä ainakaan voi valita... jne. Parasta tässä valmennuksessa on juuri se, että opin ottamaan itsestäni ja omista päätöksistäni vastuun. Olisihan se ollut helpompaa jos olisi vaan lätkäisty kaava käteen, niin kuin aina ennenkin. Mutta aina helpoin ei ole paras tai ainoa mahdollinen ratkaisu.

Olen suorastaan hämmästynyt tuloksista.

Vatsani on rauhoittanut lähes kokonaan. Unirytmini on parantunut huomattavasti, valmennuksen alussa lähes joka kolmas yö oli uneton. Vuosia jatkunut oligomenorrea sekä kovat PMS-kivut ovat nyt tasaantuneet. Treeneissä energia, voima, kestävyys ja liikkuvuus ovat lisääntyneet huomattavasti. Alkuaikana treeneistä seurasikin keholleni kova rasitus ja tunsin usein pistävää kipua päästä varpaisiin. Mutta asianmukaisella treeniohjelmalla ja säännöllisellä kehonhuollolla sain pysyviä tuloksia. Olen havainnut kuinka tärkeää monipuolisuus on myös treeneissä, siitä syystä olenkin jälleen aloittanut jo kauan rakastamani harrastuksen joogan. Meditointi on ollut myös yksi suurista apuvälineistä rentoutumisen kannalta." 

Mitä muuta haluat kertoa valmennuksesta?

"Parasta valmennuksessa oli se, että Hanski ei missään vaiheessa tuominnut minua tai minun tapojani. Hän oli aina valmis löytämään minulle parhaan ja sopivan ratkaisun. Hänen pirteän ja rennon energian ansiosta oli helppoa olla avoin ja kertoa niin kuin asiat olivat.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli se, kun Hanski pyysi minua aloittamaan syömään iltapuuron tai kulhollisen riisiä. Eihän se tuntunut riittävän mihinkään, vaikka olisin syönyt kuinka paljon päivällä. Mulla oli aina yöllä nälkä enkä saanut nukuttua. Hanski pyysikin kokeilemaan, että söisin yhtenä iltana kattilallisen riisiä tai puuroa. En syönyt kattilallista riisiä, vaan söin lähes kolme. Tällä pyrittiin siihen, että ei ollut mitään rajoitteita tai sääntöjä. Jos oli nälän tunnetta, silloin on vaan syötävä enemmän.

Ainahan nämä jutut eivät ole näin yksiselitteisiä. Koska usein näihin liittyy niin monenlaisia tunteellisia latauksia, mitkä saattaa kestää aikansa purkaa. Mutta minun tapauksessani, tämä toimi loistavasti, mutta yhdessä yössähän se ei tapahtunut. Uskoisin että mieleni jäi usein nälkäiseksi ruokailun jälkeen, juuri tämän takia pyrinkin tiedostamaan mitä syön. Tiedostamisen syömisen työkaluina käytän usein mielenhallintaa, keskittymällä siihen hetkeen ja ajatukseen (ruokailuun), syömällä hitaasti ja rauhallisesti sekä ruokaillen sosiaalisesti.  

Eihän tässä ole epäillystäkään, tämä oli yksi parhaimmista kokemuksista. Kirsikkana kakun päällä vielä se, että nyt minulla on sellaiset työkalut käytössäni, joita voin käyttää lopun ikääni."

"Suosittelen lämpimästi valmennusta kaikille, jotka haluavat pysyvästi voida paremmin ja saada terveellisen käsityksen ruoasta."