Kannattaa lähteä nostelemaan

On hirmuinen harmi, että painoharjoittelu useimmiten yhdistetään pelkästään ulkonäöllisiin tavoitteisiin ja lihaskasvuun. Punttien nostelu on ihmisten mielikuvissa bodareiden ja fitnessurheilijoiden hommaa, kun oikeasti raskaiden asioiden nostelusta olisi hyötyä ihan jokaiselle tavoitteesta riippumatta. Myös niille, joita ulkonäkökeskeisyys inhottaa ja lihaskasvu ei kiinnosta pätkääkään.

Punttitreenin tavoitteet ovat useimmilla ensisijaisesti vartalon muokkaukseen keskittyviä ja motivaatiota on hankala pitää yllä jos muutoksia ei tapahdu silminnähden nopeasti. Minä en tiedä kuinka moni käy vaikka kävelyllä pyllynmuokkaus mielessä? Entä jos painoharjoitteluun olisi vähän samanlainen asenne? Sitä tekee siksi, että siitä tulee aina hyvä ja energinen olo ja siitä tietää, että se tekee itselle ja terveydelle hyvää. Ja se tekee, vaikket olisi koskaan harjoittelusi seurauksena fitness-kunnossa sikspäkki näkyvillä. 

Luulen, että juoksuvalmentajana en kohtaisi ihmisiä, jotka pelkäisivät 40-vuotiaana juoksuharjoittelun aloittaessaan näyttävänsä joskus Haile Gebrselassielta. Useimmat varmaan ajattelisivat, että juoksukoulun käytyään osaa juosta vähän nopeammin, teknisesti paremmin ja ehkäpä muutama kilokin on lähtenyt ja työpaikan portaita on helpompi nousta. Kuitenkin painoharjoittelua aloittaessa minun on usein tärkeää tähdentää, että älä huoli, et tule näyttämään valmennuspaketin päätteeksi Arnoldilta. Ehkä vain jaksat paremmin, olet energisempi, ryhti on noussut ja kroppa tiivistynyt. Sekä huippujuoksija että huippukehonrakentaja omistavat elämänsä lajilleen. Kuinka todennäköistä on, että sinä vahingossa ja huomaamattasi päädyt kumpaankaan?

DSC_2779.JPG

On totta, että mikäli nostelu on säännöllistä ja progressiivista, tarakka alkaa vähän väkipakollakin saada muotoa ja uuma kaventua. Näille ei oikein mahda mitään jos hommat tekee kunnolla. :) Hyviä bonuksia, mutta ei se ainoa ja tärkeinkään syy miksi painoharjoittelu kannattaa.

Sen sijaan voisi ajatella, että hyötyä olisi esimerkiksi lihasvoimasta. Jaksaa kantaa kauppakasseja, kävellä portaita tai kanniskella lapsiaan. Tai miettiä sitä, että tuki- ja liikuntaelimistön vaivat kuten selkäkivut pysyvät paremmin poissa kun tekee vähän voimaharjoittelua istumatyön ohessa. Vanhanakin jaksaa kävellä ja kipittää loukkaantumatta kun tukilihakset ovat kunnossa. Lisäksi raskaiden punttien nostelu vahvistaa luustoa ja lonkkamurtumat ynnä muut vaivat ovat epätodennäköisempiä vanhetessa. Tasapaino ja koordinaatiokyky paranevat ja mielialakin tahtoo salilla aina ennemmin nousta kuin laskea. Kuulostaa aika hyvältä!

Lihaskunnon harjoittaminen ei siis tulisi olla valinta ainoastaan silloin jos tavoitteena on isommat lihakset. Vaan sen tulisi olla valinta silloin jos haluaa olla terve. Jos punttien nostelu ei kiinnosta, omalla kehonpainolla voi tehdä paljon tai nostella vaikka kiviä metsässä!

Mitä jos salilla ensi kerralla kiittäisit itseäsi hyvästä päätöksestäsi terveytesi eteen? Etkä puristelisi vatsamakkaroitasi ja ihmettelisi missä se sikspäk piileksii. :) Punttihommat kun ovat niin paljon muutakin kuin pelkkää ulkonäkökeskeistä pumppailua.

 

Seuraa juttuja myös Facebookissa!