Uni määrittää voimavarasi

Tein tuossa pääsiäisen jälkeisellä viikolla First Beat -hyvinvointianalyysin. Mittaus on suomalaista teknologiaa ja perustuu sykkeeseen ja sykevälivaihteluiden seurantaan. Siinä anturit ovat kiinni rinnassa 3 vuorokautta (2 työpäivää ja 1 vapaapäivä) mitaten arjen kuormittumista ja palautumista, unen palauttavuutta sekä liikunnan kehittävyyttä. Mittaus on tulossa työkaluksi myös omaan valmennustyöhöni ja siksipä tein nyt ensimmäistä kertaa moista myös itselleni. 

Omat tulokseni olivat jokseenkin katastrofaaliset. Voimavarani olivat jo kahden työpäivän jälkeen huvenneet ja tulosten mukaan uneni ei palauttanut minua lähellekään tarpeeksi. Nukuin koko mittauksen ajan huonosti, tunsin käyväni kierroksilla, nukahtaminen oli vaikeaa ja olin ärtynyt. 

Sitten koottuihin selityksiin. :D Itselleni mittausväli oli unten osalta täysin poikkeuksellinen, nukuin erittäin huonosti ja nukahtaminen oli vaikeaa. Tällainen on minulle nykyään harvinaista. Takana oli neljän päivän pääsiäisvapaat, jolloin tuli nukuttua 10 tunnin yöunia ja unirytmi kierähti tunnilla myöhemmäksi. Kellojen siirto sekoitti pakan lopullisesti ja koko siirron jälkeinen viikko oli vaikea nukahtamisen kannalta. Lisäksi jännitin mittaria rinnassani ja huomasin senkin vaikeuttavan nukahtamista.

Pääsiäisvapaiden jälkeinen viikko oli myös työn kannalta kiireinen ja jännittävä ja jätin kaikki iltarutiinini noudattamatta. Toisien sanoen, illalla kirjan lukemisen sijaan tuijotin sarjoja läppäriltä nukkumaanmenoon saakka tai selasin puhelintani. Lisäksi jokailtainen meditaationi jäi pois ja huomasin miten sykkeeni oli iltaisin korkea. Tämän jälkeen kieriskelin sängyssä paniikissa tajuten, että unitunteja ei tule olemaan tarpeeksi ja tulen olemaan seuraavana päivänä väsynyt. Lisäksi soimasin itseäni omasta tyhmyydestäni ja siitä miksen ollut asettunut rauhoittumaan ajoissa. 

Yllä olevasta kuvasta näkee kokonaistilanteeni. Kolmessa päivässä voimavarani ovat jo miinuksella. Ensimmäinen päivä on vapaapäivä ja takana on hyvin nukuttuja öitä. Alla sama eri graafeina. Siitä huomaa mm. sen, että vaikka unijaksoni pituus oli hyvä, sen palauttavuus oli surkeaa.

Mittausjakso oli minulle poikkeuksellinen, mutta väistämättä mieleeni tulee kuinka monelle ihmiselle tämä on arkipäivää? Kuinka monella omat resurssit ovat laskusuunnassa ja muutaman työpäivän jälkeen? Entä mitä se tarkoittaa loppuviikolla saati sitten useiden vuosien huonon nukkumisen jälkeen? Itse en mittauksen aikana varsinaisesti tuntenut päiväaikaan väsymystä, mutta tiesin ärtymyksestäni, suorituskyvyn alenemisesta treeneissä, ruokahalun muutoksista ja sykkeeni nousemisesta olevani täysin alipalautunut ja sen johtuvan huonoista unista.

Univaje tai unen huono laatu kun ei aina näyttäydy väsymyksenä. Unen puute voi manifestoitua myös rauhoittumisen vaikeutena tai jatkuvana "kierroksilla" olemisena, ärtyneisyytenä tai työtehon laskuna. 

Mittaus myös kertoi sen, ettei unen määrä kerro kaikkea siitä, miten uni todella palauttaa. Vaikka nukkuisit 9 tuntia (kuten minä eräänä yönä), uni voi jäädä turhan kevyeksi eivätkä kaikki korjaavat prosessit pääse tapahtumaan. Jos nukahtaa vasta puolen yön jälkeen, on todennäköisempää, että palauttavan syvän unen määrä jää optimia alhaisemmaksi. Saadaksemme tarpeeksi syvää unta, on meidän mentävä nukkumaan ajoissa. Lisäksi laitteilla olo myöhään sängyssä aktivoi aivojamme väärään aikaan ja vaikeuttaa sekä unen päästä kiinni saamista että heikentää unemme laatua. 

Unta ei myöskään voi ikään kuin nukkua varastoon, vaan se on asia jonka täytyisi olla kunnossa koko ajan. Samaan tapaan kuin liikuntakin, uni palvelee sinua parhaiten kun se tapahtuu säännöllisesti.

Mittauksen jälkeen palasin normaaleihin iltarutiineihini ja olen taas levännyt ja pirteä. Omassa illassani elektroniset laitteet menevät kiinni tuntia ennen nukkumaanmenoa, käyn kuumassa suikussa ja pesen hampaat, luen kirjaa puolisen tuntia, jonka jälkeen nukun autuaasti aamuun ja herään ilman kelloa melko lailla samaan aikaan joka aamu.

Kuten huomaatte myös minun täytyy kuitenkin harjoittaa näitä unitaitojani edelleen. Jos minä voisin hyvin katsomalla Netflixiä aamuneljään saakka, luuletteko etten tekisi niin? Sen sijaan valitsen joka ilta tehdä toisin, koska tiedän että pitkässä juoksussa palkkioni on tällöin suurempi. Kyse on tiedostamisesta, omien toimintamallien kriittisestä arvioinnista ja uudelleen valitsemisesta. Joka ilta. 

Aina ei mene kuten Strömsössä enkä minä tietenkään ole täydellinen. Oma voimavarani on, että tunnistan nopeasti missä mättää, miksi olen päätynyt huonoon tilanteeseen ja miten voin korjata asiat pikaisesti. Moni on niin tottunut univajeeseen ja/tai heikkoon unenlaatuun, ettei kykene edes tunnistamaan omaa tilannettaan. Ihmiskeho on sopeutuvainen - voimme pärjätä heikollakin unella vaikka olemmekin tällöin vain varjo siitä itsestämme, joka voisimme olla nukkuessamme tarpeeksi.  

Lopulta surkeat tulokset antanut mittaus oli loistava juttu. :) Opin jälleen kerran miten valtavan voimakas työkalu uni on. Uni uni uni - muu on toissijaista. 

Unen parantamisen talkoot alkavat ensi keskiviikkona 6.4. Nuku paremmin -verkkokurssilla. Ilmoittaudu mukaan!