Älä odota täydellisiä olosuhteita

Olen useampaan otteeseen viime viikkoina törmännyt ihmisiin, jotka odottavat sitä oikeaa hetkeä. Sitä hetkeä kun loma on vihdoin ohi ja pääsee takaisin arjen rutiineihin. Niitä, jotka odottavat, että loma alkaa ja on vihdoin enemmän aikaa. Niitä, jotka odottavat työprojektin loppumista ja heitä jotka odottavat, että kodin remontti on ohi tai se alkaa. Sitten tietysti heitä, jotka odottavat että puolison loma alkaa tai loppuu tai puolison työprojekti alkaa tai loppuu. Odottaa voi myös pikkujoulukauden, juhannuksen, joulun, pääsiäisen tai halloweenin loppumista. Tai syksyä, talvea, kesää tai kevättä, koska silloin on parempi. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, olen nimittäin todistanut vierestä ihan kaikenlaista odottamista. 

Mitä ihmiset odottavat? Mitä sitten tapahtuu? SITTEN tulee se hetki, kun elämä on täydellistä. SITTEN olosuhteet ovat juuri oikeat. SITTEN on aikaa, jaksamista ja motivaatiota. SITTEN pystyn omistamaan aikaa muutokselle ruokavaliossa, treenissä ja muissa elämäntavoissa.  

Joskus toki näin onkin ja kovasti helpottaa jos elämä ei ole aivan sekaisin silloin kun on muutosten teon aika. Stressi ja hektisyys eivät juurikaan helpota uusien elämäntapojen opettelua. Ja tietenkin joskus olosuhteet ovat ihan oikeasti sellaiset, että kaikki energia menee väkisinkin johonkin ihan muuhun kuin ruokavalion tai liikunnan miettimiseen. Näitä hetkiä tulee varmasti jokaisen ihmisen elämässä. 

MILLOIN sitten on se optimaalinen hetki? Sitten kun se työprojekti loppuu, tulee jotain muuta: lapselle tulee mahatauti, itse sairastuu, puolison työprojekti alkaa jne. 

Muutosten teolle halutaan varata aikaa ja energiaa, mikä on tietysti aivan oikein. Joskus vain tämän ajan ja energian etsiminen kestää niin kauan, että mikään ei muutu. Joskus tämä odottaminen voi kestää vuosia. Täydellisiä olosuhteita ei koskaan tulekaan. Usein tämä johtuu ensinnäkin siitä, miten elämäntapamuutosta ajatellaan: isona blokkina, joka täytyisi hoitaa pois tieltä eikä sitä tällä tavalla ajateltuna tule edes aloitettua. Sen sijaan, että koko ruletti täytyisi pistää uusiksi, voisi keskittyä tekemään jotakin pientä ja helppoa.

Ehkä et nyt kykene sitoutumaan salitreeniin kolmesti viikossa, mutta ehkä pystyt sittenkin keskittymään siihen, että syöt aina aamupalalla proteiinia. Tai ehkä kykenet sitoutumaan siihen, että juot joka päivä puoli litraa enemmän vettä jos nesteytys on ollut ongelmasi.

Sen sijaan, että olisit mennyt kuukausia vain lykäten sitä "isoa projektia", oletkin opetellut useita pieniä parannuksia. Sen sijaan, että tuntisit itsesi epäonnistuneeksi kun et taaskaan kyennyt aloittamaan, voit tuntea tyytyväisyyttä siitä, että olet tehnyt tässä elämäntilanteessa parhaasi ja pystynyt näihin pieniin asioihin. Mikään ei aja muutosta eteenpäin paremmin kuin hyvä fiilis ja tunne onnistumisesta.

Usein ihmiset myös odottavat että olosuhteet luodaan heidän puolestaan. Odotetaan, että puoliso alkaa kannustaa projektissa ja kantaa kasviksia kotiin kaupasta. Odotetaan, että työpaikalla otetaan huomioon se, että tarvitset palaveriputkeen tauon ja aikaa syödä. Todella hienoa tietysti jos tällaista kannustusta ja huomiointia saa osakseen. Usein kuitenkin joudut ensin huomioimaan itse itsesi. Tämän jälkeen usein myös ympäristö huomioi sinut paremmin. 

Älä siis odota että olosuhteet tukevat sinua täydellisesti vaan mieti mitä pientä ja helppoa voisit tehdä heti, jo tänään. Pyydän usein luentojeni päätteeksi ihmisiä asettamaan yhden realistisen tavoitteen, jota he voivat lähteä toteuttamaan heti samana päivänä. Tavoitteen tulisi olla jotakin sellaista, joka tuntuu jopa naurettavan helpolta saavuttaa ja jota voisi harjoitella pari viikkoa. Sohvaperunalle realistinen tavoite omin voimin (ilman maksettua valmentajaa) muutosta tehdessä ei ole lähteä tekemään neljää liikuntakertaa viikossa. Sen sijaan kaksi kertaa voi olla ok. 

<3