5 tapaa pitää liikuntainnostusta yllä

Moni on taas syksyllä astellut jumppasaliin tauon jälkeen tai aloittanut uuden liikuntaharrastuksen kuten syksyyn kuuluu. Tapoja inspiroitua ja pitää innostusta yllä on varmasti useampiakin, mutta tässä meikäläisen TOP5, joille löytyy tukea oman kokemukseni lisäksi myös tutkimuksista. 

cover photo.JPG

1) Hanki liikuntakaveri

Meitä ihmisiä on moneksi. Toisille liikunnan harrastamisen aloittamiseen riittää päätös: menen salille/tanssitunnille/lenkille kolmesti viikossa. Ja homma onkin sitten tällä itselle tehdyllä sitoumuksella hoidettu. Toiset taas tarvitsevat tilivelvollisuutta jollekulle tai erinäiset elämän muut vetovoimatekijät vievät ensimmäisen viikon jälkeen voiton.

Kumpikaan tapa tai ominaisuus ei ole sen parempi tai huonompi. Itseä ei saa soimata siitä ettei ole "itsekuria" jos ei ilman kaveria kykene pitämään itselle tehtyjä lupauksiaan heti alussa. Tärkeintä on, että hoksaa hankkia apua ja kaverin, jolle ei kehtaa perua. Erittäin tärkeää olisi, että kaverin kanssa sopii force majeure -säännöt: mitkä ovat sellaisia tilanteita että yhteisen lenkin saa perua. Muissa tilanteissa tullaan paikalle.

Porrasjuoksu sujuu paremmin kannustuksen kera

Porrasjuoksu sujuu paremmin kannustuksen kera

Toki myös valmennus ja se että maksaa jollekulle on yksi erinomainen vaihtoehto. Mieti myös pienryhmävalmennuksia jos tykkäät liikkua porukassa: menee sekä rahaa että maine mikäli ei saavu paikalle. :) 

Tilivelvollisuus ulkopuoliselle auttaa varsinkin harrastuksen aloittamisen kiihkeimmän vaiheen jälkeen kun alkuinnostus on laantunut, marraskuun pimeys puskee päälle ja iskee se ensimmäinen "mua ei huvita" -vaihe, joka väistämättä tulee jossain vaiheessa kaikille. 

2) Tee vähän vähemmän kuin tekisi mieli

Tämä kuulostaa varmaan ensi alkuun ihan älyttömältä neuvolta. Usein kuitenkin liikunnan aloittelija sortuu liian kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Kun standardit itselle ovat aivan liian korkealla ei voi välttyä siltä että jossain vaiheessa epäonnistuu. Ei pystykään jonain viikkona täyttämään korkeita vaatimuksiaan ja kokee että ei tee tarpeeksi. Tai sairastuu, loukkaantuu tai ylirasittuu liiallisen tekemisen seurauksena. Huono mieli epäonnistumisista ei anna kivoja fiiliksiä eikä motivoi jatkamaan. Nämä ovat tyypillisiä aloittelevan liikkujan virheitä. 

Sen sijaan kannattaa asettaa rima sen verran alas, että sen joka viikko pääsee ylittämään. Tavoitteen tulisi olla sellainen, että kokee sen melkein liian helpoksi. Sen sijaan, että lupaa lähteä nollasta tekemään 4 salitreeniä viikossa, voisi fiksu tavoite olla vaikkapa 2. Ja siihen päälle jos tekee mitä tahansa muuta, on jo huimasti ylittänyt omat tavoitteensa. Voi olla tyytyväinen itseensä ja lähteä kasvattamaan liikuntakertoja kun kunto ja innostus sitä myötä kasvaa.

3) Pidä hauskaa ja opi uusia taitoja

On tärkeää, että tekeminen on hauskaa. Valitse siis jotakin kivaa liikuntaa. Jos sauvakävelylenkit yksin ovat puuduttavia mutta kaverin kanssa juorutessa ihania, valitse jälkimmäinen. Jos kellarisalilla yksin puurtaminen on tylsää, valitse yhteisöllisempi paikka kuten crossfit-sali tai muu yhteisöä ylläpitävä treenipaikka. Helsingissä tämmöinen on tietysti ainakin OP Center. 

Jos salihommat eivät kiinnosta, mutta tanssi on mielestäsi ihanaa, tee sitä! Varsinkin alussa kun liikkumisesta aletaan luomaan tapaa, ei ole niin väliä sillä mitä teet, kunhan se tuo sinulle nautintoa ja on omalle tasollesi sopivaa. Älä siis liikaa kiinnity siihen, että "pitäisi tehdä sitä ja tätä", kunhan teet jotakin mukavaa.

Kiipeily.jpg

Suositelen myös kovasti tekemään jotakin, missä opit uusia taitoja. Oman kehityksen näkeminen motivoi ja taitoja voi oppia missä iässä vain. Omissa valmennushommissa ihmiset innostuvat kun tajuavat vaikka maastavedon tai kyykyn tekniikat harjoittelun jälkeen. Itse innostun kiipeilysalilla kun pääsen etenemään reittiä, joka oli viikko sitten mahdoton. Toinen menee aikuisvoimisteluun ja harjoittelee volttien ja hyppyjen tekemistä. Uusien taitojen oppiminen pitää virkeänä myös henkisesti. 

4) Tee mukavasti, ei veren maku suussa

Tämä liittyy kahteen edelliseen, tekemisen kuuluisi olla mukavaa. Jos treeni on fyysisesti jatkuvasti inhottavaa ja siitä tulee joko treenin aikana ja/tai jälkeen paha olo, on jatkaminen pitkällä aikavälillä tutkimusten mukaan epätodennäköisempää. Ja eihän se ihme ole - harva motivoituu kivusta tai pahasta olosta. Jos treenin jälkeen tulee joka kerta huono olo, madalla tekemisen tasoa.

Mukava ei tarkoita sitä, että tekeminen olisi vaivatonta tai tapahtuisi kokonaan ilman uhrauksia esimerkiksi ajankäytössä tai muissa resursseissa. Joskus uuden tekeminen myös pelottaa mutta pelosta huolimatta on hyvä välillä tehdä asioita henkisellä epämukavuusalueellaan.

Hoop.jpg

5) Kalenteroi etukäteen

Tämä liittyy arvomaailmaasi, liikunta ei voi olla aina kakkossijalla vaan olennainen osa päivääsi ja viikkoasi kuten syöminen ja nukkuminenkin. Kalenteroi treenit joka viikolle ja rakenna muu kalenterisi liikkumisten ympärille. Muista kohta 2)! Kun liikut säännöllisesti, voin luvata ja vannoa, että muutkin hommat sujuvat sutjakammin. Ajattelu ja aivotyö vaativat myös säännöllistä kehon liikettä.

Mieti myös omia uskomuksiasi treenistä kriittisesti. Monella on ajatus, että treenin on oltava aina tunnin mittainen, jotta sitä voi kutsu treeniksi. Väärin! Kotona intensiivinen kahvakuulan heiluttelu vartin verran todellakin hoitaa terveyttäsi enemmän kuin kokonaan välistä jätetty liikkuminen. Mieti mikä on se minimiaika johon pystyt ja tee se.

Ihania syystreenejä!